Morgendagens ledelse er forhåbentlig holistisk

Er du nysgerrig på HR-trends i 2021? Så er der inspiration at hente i forårsudgaven af DANSK HR’s magasin LEDELSE I UDVIKLING. Jeg bidrager med artiklen: “Morgendagens ledelse er forhåbentlig holistisk”. Og ja, den handler om, at økosystemet overhaler mikroskopet som metafor for liv, ledelse og organisationer.

Her får du en smagsprøve:

“Hvis vi som ledere gik og troede, at holisme kun handler om mad, motion og mindfulness, bliver vi klogere her i døråbningen til det nye årti. For selv om ordet betyder ’hel, sund og intakt’ og sætter medarbejdersundhed på dagsordenen, er holismen mere end en sund sjæl i et sundt legeme. Det er en paradigmeskiftende ny måde at forstå verden på. Og lige om lidt har økosystemet overhalet mikroskopet som metafor for liv, ledelse og organisationer.”

Artiklen beskæftiger sig med det paradigmeskifte, vi står i netop nu. Pendulet svinger fra logik til intuition, og hjertet, der bliver vores nye hjerne:

“Det intuitive, det komplekse, det æstetiske, det relationelle, det cykliske, det kosmologiske og det følelsesmæssige. Dét er genstand for meget af den nye forskning, der bedrives. For eksempel fra Institute of HearthMath, der som navnet indikerer er optaget af hjertets intelligens:

”Menneskets hjerte er afgørende for intuitionen, der omfatter en grad af intelligens, hvis raffinement og spændvidde, vi stadig ikke er færdige med at forstå og undersøge. Vi ved nu, at denne intelligens kan opdyrkes på mange måder til gavn for os.”

Og mon ikke hjertets intelligens bliver attraktivt i en kompleks, tempofyldt og interagerende global verden? I en verden, hvor vi drukner i informationer, men har brug for at træffe hurtige beslutninger på et foreløbigt grundlag?

For hjertets indsigt er momentan, klar og intuitiv. En intelligensform, du i splitsekunder bruger, når du møder et nyt menneske. Selv om I ikke engang har åbnet munden endnu. Du har bare lært at betvivle og bortrationalisere informationerne og lede efter fornuftige svar i din rationelle hjerne. Svar, der kan be- eller afkræfte, hvad du allerede har besluttet. Var der nogen, der sagde nye perspektiver for fremtidens ansættelsessamtaler? Nye kompetencekrav til morgendagens ledere?”

Du kan læse hele artiklen: “Morgendagens ledelse er forhåbentlig holistisk” her 

Eller læse min forrige artikel til DANSK HR: “På vej mod Holistic Ressources?”, som du har fuld adgang til her